ANDA SEDANG MEMBACA

86

Ultra Bangang

Pipiyapong Abdillah Hamzah Selasa, November 29, 2011
Bola sepak tidak memerlukan Ultra, Ultras, Ultraman, Ultimate Warrior, Ultra Racing dan sebagainya. Ia hanya memerlukan penyokong yang jujur untuk menyatakan bangang bila melihat kebangangan di atas padang. Ia hanya memerlukan penyokong yang berdebar-debar apabila melihat Fakri terhangguk-hangguk berlari, penyokong yang tersenyum melihat Khairul Fahmi menangkap bola cermat, penyokong yang ketawa mata bergenang apabila melihat Bahrain menjaringkan 3 gol dalam masa singkat, penyokong yang terkinja-kinja bila Nazmi melemparkan senyuman madu, penyokong yang berani balik awal kerana sudah la hati panas apahal pula nak panas hati bersesak sesak keluar lambat dengan jem bagai dan penyokong yang menguap melihat pemain tergaru-garu di dalam padang. Ya, bola sepak memerlukan perasaan dan atmosfera ini semua.

Bola sepak tidak memerlukan robot bangang dengan kuasa bateri 90 minit.





"Seorang pemain bola sepak sejati tidak akan pernah peduli berapa ramai 'Ultras' yang bertempik di sekeliling mereka, mereka hanya peka pada berapa ramai makwe menjerit memanggil nama mereka."



Notakaki: Logo tu tak berapa perfect. Nanti la aku touch up balik. Lagi satu Stadium Nasional Bukit Jalil harus ditukar nama. Jalil ni kutu mana?

86 Ulasan:

Berbo berkata...

untill the last rebel? apa yang rebel. entah apa yang direbelkan agaknya

Haxxor berkata...

Ultras = Hooligans.
KEPALA BANA!!!!

Wan Perlis berkata...

kalah bergaya

hantuLongkang berkata...

buat apa nak touch-up bagi perfect benda yang takkan hampir perfect kalau perangai diorang macam tu...

masih nak jadi ultras...tapi semangat ultras tak tahu...dia ingat, ultras kena membabi-buta...

amexhazwan berkata...

kadang2 x paham dengan yang fanatik sangat ni. kalau dah main teruk tu, kutuk la, x kan nk puji kot!

unknown berkata...

Ultras di Malaya ni mmg bangang. gila publisiti. kahkah. tukar nama la woi ! ultras meloya .

wak_sengal berkata...

kemas lu pipi...

ysrzlkrnn berkata...

jelik lah main konek je pipi, kau tak ada ilustrate lain ke? kepala babi pun okay jugak apa.

hack3line berkata...

ini dah melampau bonar tulisan ni,

bangang membangang bukan budayo kito.

lang berkata...

"Lagi satu Stadium Nasional Bukit Jalil harus ditukar nama. Jalil ni kutu mana?" >>> hampir terkeluar kotey gua gelak! kah kah kahh

hantuLongkang berkata...

"Seorang pemain bola sepak sejati tidak akan pernah peduli berapa ramai 'Ultras' yang bertempik di sekeliling mereka, mereka hanya peka pada berapa ramai makwe menjerit memanggil nama mereka."
- ntah sapa takde pulak pipiyapong bagi nama...budak jalil banyak kutu tu kut -

malaysia ni ada pemain bolasepak sejati ke?..hahah

Mohd Nizam Jamaludin berkata...

lawak ar penulisan Pipiyapong Abdillah Hamzah ni ..siap tukar logo ..ape la yg dimarahkan sgt dgn Ultras tu ...kita kutuk pemain main buruk, kita nak pemain cepat matang, ..tp yg buruk dan tak matang ni penyokong malaysia sendiri .. fans sama fans pon nak gaduh .. dah mcm parti politik ..melayu dgn melayu pon nak gaduh, ..islam sama islam pon nak gaduh, ..keje asik bergaduh je ..sbb tula tak maju2 ..mentaliti takat tu je, ..suka bergaduh ..

Pipiyapong Abdillah Hamzah berkata...

Pehal pulak Nizam Jamaludin ni?

rashideeshukri berkata...

@Mohd Nizam Jamaludin: ada orang tak reti bahasa, ada jugak yang tau adat menyokong dan mengkritik tu bukan mengkepalabanakan/membangangkan orang. macam pandai sangat kita ni kan, nak membangangkan orang sebegini rupa, ish ish ish.

r.k berkata...

ghua masih yakin ini kerna nila setitik rosak susu sebelanga .

ghua faham dan ghua setuju .

faizul berkata...

adakah Ultras ini penyokong sejati bola sepak Malaysia atau hanya poser semata-mata?

Kenji Dimes berkata...

post bawah kata sokong cara ultras itu ini cewah puji yokyo

post ni terus bangang..

senang cerita sokernet pon sama mcm ultras la..kerana sorang dua buat taik kata "balik awal lu ni tak patriotik" terus kena banned.

keh keh keh

Hizwan Nizam berkata...

bile pon tarikh ditubuhkan ultras ni? ape pasal gua macam tak tau je zaman main2 basikal dulu?

irsah berkata...

bukit jahil la pipi

Sylarius berkata...

ye tak ye jugak. entah siapalah orangnya si Jalil tu.

Kurast berkata...

pipi tetibe sakitjubur dengan ultras ape hal ye? panas hati ke bile terase "dikatakan" x patriotik? wakaka...

hafizudin berkata...

@mohd nizam jamaludin.

ni blog apa ni?
i luv islam.com?
papa gomo?
milo suam?

NXXB berkata...

komen mcm nizam ni dah klise. melayu, islam, mentaliti, maju, bergaduh. waghh..

SM berkata...

nizam jamaludin = kepala hangguk

Red Doss berkata...

Syazwan Marzuki xnak komen pape ke?

Arief_Mazlan berkata...

mohon syazwan marzuki...

Pert Doherty berkata...

syahdu betul entri kali ini.. keh keh.. rebel tetek kau

jumari jipan berkata...

HAHAHAHAHAHA....

Syazwan Marzuki berkata...

apa lg ni nak seru nama aku.. keh keh keh

speedrider berkata...

Nizam ni Kepala Bana mana punya dok mai ni? Bana!

Hanis Abd Razak berkata...

bagi aku ultras ni x ubah macam cheerleader... mana boleh samakan cheerleader dengan fan yg menonton.. pi mampos la dorg pi cheer.. fan yg menonton ada hak lah bengang dgn pemain yg bangang kat padang..

Aixat berkata...

ahhh...ni sume salah FAKRI........

Hanis Abd Razak berkata...

apa2 aku respek dengan apek ber jaya membawa imej pemain bolasepak malaysia dgn baik.. lg banyak skandal.. baru lah bpl.. banyak main pompuan.. hahahahah

Remy Maximus berkata...

ultras malaya mmg poyo pun.ade sorang brader bajet true ultras pernah cakap kalau nak jadi ultras tak boleh layan EPL.sampah dia kata.org msia tak patriotik sebab hanya sokong bila menang.abis tu sapa suka tgok msia kalah?sapa suka tgok msia main cam gampang?peminat buat suma tu utk kebaikan team msia juga.

Kurt berkata...

http://www.youtube.com/watch?v=nnVX3wYt2s0

Apehal Ultras nak cakap Bahrain anjing?

Sopek berkata...

aku tengok team mesia ni main tak ingat tuhan. gol pun takde sujud syukur. kira nak celebrate depan awek je. mana nak datang keberkatan. tu belum kira hal fans tak semayang magrib lagi tu.

mangkukarcopal berkata...

apa-apa je la pipi oiii...

Ahmad Afif berkata...

Kah kah kah. Gua baru perasan tang kepala bawah tu di galih ke atas.

Kurt berkata...

Kalau org Cina dah marah kalau logo persatuan/kedai kena hina mcm nie....xtaula kalau dia org....
Word Verification: wishm (wish me or Wish Malaya?)

Phloe berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Phloe berkata...

sokernet cuma nak cari publisiti murahan je. aku tau la sokernet dengki dgn ultras pasal ultras lagi popular dari sokernet kan kan kan?

Phloe berkata...

"Seorang pemain bola sepak sejati tidak akan pernah peduli berapa ramai 'Ultras' yang bertempik di sekeliling mereka, mereka hanya peka pada berapa ramai makwe menjerit memanggil nama mereka."

korang pegi la check status mahali jasuli
------------------------
"aku tengok team mesia ni main tak ingat tuhan. gol pun takde sujud syukur. kira nak celebrate depan awek je. mana nak datang keberkatan. tu belum kira hal fans tak semayang magrib lagi tu."

maknanya, sokong bola sepak malaysia boleh menyesatkan? sokong EPL tak menyesatkan? 1001 reasons not to support malaysian football. sedih la aku tgk rakyat malaysia mcm ni. ko boleh apply jadi mufti pastu keluar fatwa baru ok. takkan ko nak ikut mcm pak arab. menang guna cara kotor (sengaja cederakan midfield kita) pastu nak sujud syukur pulak

ramai lagi tak tau asal usul ultras baru nak keluar hingus sapot harimau malaya dah nak gebang mcm dah lama menyokong.

mcphisto berkata...

bersinar banar kepale ultra bana hok baru 2..
kemah keming logo

Ozgur Cek berkata...

sokernet dan sokerleaks sudah tak sehaluan..kah3

Sopek berkata...

celaka apa phloe ni. ada aku cakap sokong malaysia menyesatkan ke? ni aku lempang jugak sesia je.

Kurt berkata...

Lain kali ko kena cakap salah 1 sebab kita kalah pasal memandang rendah kemampuan lawan...kan senang....xdela kena putar belit statement ko....

Unknown berkata...

setau aku la pipi, jalil ni tonto towing kat puchong. sampai dengkil dia cover.

pejalan kaki berkata...

jadilah penyokong yg lebih pintar. walaupun seteruk mana anda kutuk, setiap kali harimau malaya main mesti anda akan ambil tahu samada menonton,mendengar berita radio atau membaca di akhbar. renungrenungkandanselamatmenyepak

Amir Ariff berkata...

kasar-kasar.

Bangang-bangan dorang pun, setiap kali match dorang pergi stadium. Setiap kali match, dorang yang 'lead' cheer penyokong-penyokong lain. Jangan nak 'bersorak' dalam blog aje.
Turun stadium, baru tau situasi sebenar. Mungkin niat Ultras ni baik, tapi cara dorang kritik tak betul. ambik yang positif sudahlah.

ni terus nak bangangkan orang apa hal?

mrlrie berkata...

keh keh keh pasal nak tgk bola pun bole kutuk-mengutuk.. tapi betul laa.. takkan 1 stadium nak tgk bola style UM kot.. yg pakcik2 otai zaman dok tgk bola zaman mokhtar dahari takkan nak terloncat2 mcm UM kot.. aparaaa... takkan nak tepuk tangan sampai 1/2 jam abih game dah kot.. pakcik pun nak balik umah awai

aireen berkata...

adoyai pipi....jangan nak melayu sangat boleh....biarlah fans nk menyanyi mcm bateri 90 minit ke....nk tepok smpi tgn patah ke...nk duduk senyap ke.....nk balek awal ke.....janji x pakai duit orang lain sudahlah....x nyusahkan orang lain....nk duduk senyap sangat pon x boleh....nk bising2 pon x boleh....bek kau jelah pegi main pipi...kau nyer bana pon dh mcm fakri aku tgk...

p/s gua bkn ultras...tp gua suka bersorak bila gol...senyap bila kena 3 gol dlm 5minit dan gua x pedulik org lain nk cheers mcm mana selagi x pakai duit aku hahaha...fak u r pipi...kecah lebey

Bardtistuta berkata...

dah2 la tu ada baiknya ak rs sokernet buat post psl piala emas raja2.. pahang ada can msk semi tu..

faizul berkata...

"takkan ko nak ikut mcm pak arab. menang guna cara kotor (sengaja cederakan midfield kita) pastu nak sujud syukur pulak"

kalau takut cedera jangan main bola la wei. main bola kocek je la. ahahaha.

Ajiz Nasution berkata...

aku setuju kalau nk mengkepala banakan mana2 player malaysia yg sepatutnya.. tapi aku kurg setuju kalau ada yg ckp kita tak perlukan ultras malaya.. cara dorg mungkin kelihatan ekstrim dan kdg2 tak kena dgn tmpat(bakar flare dlm mapley?),tapi kita tak blh nak nafikan peranan dorg ni sdkt sbyk membantu menaikkan semangat pasukan kebangsaan.

lantak pi la kat depa nk ckp pnyokong(ke peminat) biasa mcm kebykkn yg ada dlm sokernet ni tak patriotik ke apa.. biarkan dorg dgn cara dorg

Kenji Dimes berkata...

senang cerita sokernet sakit bontot kena bahan balik awal, tgk bola apa ni kalau tacing2..baik main telor la

kah kah kah.

Pipiyapong Abdillah Hamzah berkata...

Ayuh, berikan kami komen yang lebih power. Kakakaka! Aku ni sebenarnya Malaysia lawan Bahrain tu pun aku tak tengok. Kakakaka!

hantuLongkang berkata...

@pipiyapong:
sebenarnya, aku rasa nak terajang pulak ko komen tapi tak tengok match...macam puaka..hahah

SM berkata...

ceh, celaka punya umat. dia tak tengok rupanya, dah tu ngada-ngada nak komen. membazir aku menyokong kata-kata dia dalam senyap!

mr don berkata...

xyah nk buat2 cool r pipi ckp x tgk plak....dh gelabah r tuh...main bahan org x tentu pasal lagi...hehe...amik kau

pakDin berkata...

haha..pipiy-apong betol la..

Acher Md Som berkata...

entri padu daripada Pipi. HAHA!

yzdz berkata...

Rashideeshukri ni cam gampang

perempuan gunung berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
z@ct Terry berkata...

uiyo...terer encik pipi mengkaber line...hihi..

Pa'chik berkata...

kalau kerani fail hilangkan fail penting... harus... kena maki paling kurang, kalau pun tak kena buang kerja.
kalau salesman yang tak dapat jual sebiji produk pun lam masa sebulan... harus... kalau tak kena buang keja, harus kena tunjal dahi ngan bos...
udah nama pun kerja pemain bola...
kalau penyerang tak leh score gol, kiper tak leh tangkap bola mudah, bek tak reti jaga orang... harusssssss....

Bozu berkata...

malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial
malingsial

saiful berkata...

hahaha terbaik. aku rasa org kita ni terkenal dgn fanatik, die hard fans sampai taleh nk kutuk langsung walhal mmg lyk dikutuk..amik positif la, kita kutuk utk improvement :D

Heysátan berkata...

Sokernet dengan Ultras Malaya, dua2 bangang.

Pais Mais berkata...

daripada statistik komen, ada beberape calit bebudak ultras.. tu yang emo je bunyik nye tu..

yang Bozu ni ape hal ntah?

Comel Macam ^@^ berkata...

ala...kalau tgk game epl pun...ada jugak team yg main terok.....yg tahap bana pun ada....tapi penyokong tetap berdiri tegoh dibelakang pasukan.....kenapa sokernet tak nak komen pulak.....bila ultra malaya tiru yg positif beri sokongan tahap padu....lu bising menyalak cam anjing...kutuk sana..keji sini..bana sana bana sini....musahabah la diri tu dulu weh....ultra malaya tu pun beli tiket x guna duit lu.....yg lu bising2 sebok2 kutuk2 edit logo tukar kepala takok....buat apa....hormati la sensitiviti orang lain.......kang bila aku tukar nama sokernet jadi...soKEPALABANAnet.blogsopt lu tau lak padam post guer..tau pulak lu marah....apa kes lu...x freedom la weh....kalau lu buat blog ni atas dasar kejujuran dan kebebasan untuk beri komen....guer cabar lu jgn padam post ni...biar semorang baca dan tau......yg lu ni x berat sebelah....

* kalau lu padam pun guer dah siap2 copy...padahal....

Tebarist berkata...

kepala punya cun tu, perlu ke tacap

mr don berkata...

mengarut lah lu pipi....cari editor lain lah...naik menyampah dgn pipi nih...dia ajer yang x bana....

Ajiz Nasution berkata...

@mr don

Hahaha.. cari editor lain? hahahaha.. serius aku gelak sampai keluar air mata..

Setahu aku, blog sokernet ni ciptaan Pipi.. editor? hahahaha..

Mohd Fauzi berkata...

Ape korang gaduh2 psl kepala bana nih? Nak sangat amik ni multi kepala bana

jack jinggo berkata...

ultras kepala bana..kalo maen cam taek nak sokg jugak ka..tak paham2

Maman berkata...

Gaduh..Gaduh..Haha.. Ultras ni ada kat semua negeri ke? Sape admin yg register dak2 ultras ni? Ke sarong je baju ultras, bawa tu bawa ini yg ada lambang ultras tu kire dah register dah? Hmm... @pipi, aku rasa aku quite happy la tgk ramai gak penyokong/peminat Malaysia still cheer & noisy. Cuma bendalah tiup tu ape ek? Memekak sial. Tu dah mcm Africa WCUP haritu. Gangguan bunyi betul.

Muhammad Faiz Bin Othman berkata...

BAHASA dalam sokernet ni macam BAGUS jew huhu..BLOG ni pon macam tulis pakai KAKI haha =="

pokdegrunge berkata...

kebabian ape ini? ultrs boddo..

Azam Zaki berkata...

satu lagi blog buat artikel nak tarik traffic, gaji tak cukop le tu

Azam Zaki berkata...

suh kawan2 komen plak tu , nak kasi orang respon hahaha loser siot blog ni

talkIZcheap! berkata...

yang ko pergi baca tu watpe, Azam? Kan tak pasal-pasal trafik dia naik, keh keh...

Ahmad Afif berkata...

Dah 80 lebih juga. KPI lu konfem naik ni pipi. Capai target, capai target.

Aizat Razali berkata...

apa ke bangang kau ni . kalau bukan rakyat negara sendiri yg sokong pasukan negara sendiri siapa lagi . bagi aku ultras ni die ada semangat lebih . g mampos la die nak loncat ke apa ke . at least diaorg tunjuk semangat . passukan luar berjaya sebab depa ada sokongan padu . tgok epl laa . derby punya perlawanan pon tetap full stadium . peminat bagi sokongan . umpama macam ni laa pipi ." mak lu nak blowjob apak lu , apak lu mesti support . mesti kasi btg . kalau tak apak lu , takkan apak kawan lu pulak kan ?hahahaha . bg aku kau ni jenis penyokong yg datang sorak , mengalu penyokong bila team malaysia menang . bila kalah kau kritik hbis2 , tak salah kritik tapi kalau kritk tu smpi mjatuhkan tak guna juga . ada team yg bg sokongan padu pon kau nak pertikaikan . bangsat sungguh . malu sokong negara sendiri pi duduk negara lain . aku akan sokong malaysia even malaysia kalah pon .

Ahmad Muzhaffar berkata...

yg tuduh n ktok2 ultrs.....mmg babi nak haram kepala bana, pangai supa pelaq aku tgok..hangpa sokernet a.k.a puki bulu mak ag, nie tw mnyalak kt sni ja...bila ada game, xmw pulak turun...alsan team xkuat. mcm bugima ja.... puiihhh!!! taik kuda padi selepat aq bagi, at least ultras ad smngt yg xpnh tpdm n xbacul cm sokernet a.k.a puki bullu mak ag...puihhh!!! taik selepat lagy ke muka anda.....

Tanpa Nama berkata...

Marah lagi Muzhaffar, marah lagi! Maki dia cukup-cukup, eeeee

Tanpa Nama berkata...

siapa sokong ultras ketiak mak dia berdaki. huuuuuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...